fbpx

31 aug 2015

Q & A: Ľudmila Piptová

/
Komentáre1

V dnešnom rozhovore Vám predstavíme p. Ľudmilu Piptovú, ďalšiu úspešnú absolventku kurzu IMAGE-MAKER. P. Ľudmila je jedným z najcieľavedomejších a zároveň najtalentovanejších profesionálov, akých poznáme. Jej práca je skvelá a o tom, že ju miluje svedčia aj jej výsledky a ocenenia. P. Ľudmila sa totiž stala v rokoch 2011 a 2012 absolútnou víťazkou v súťaži Vizážista roka a jej práce sa objavili aj na stránkach módnej biblie – Vogue. O tom, aké boli jej vizážistické začiatky alebo o tom, čo by poradila začínajúcim talentom sa dočítate nižšie.

1. Na začiatok by nás zaujímalo, prečo ste sa rozhodli skončiť s hraním na harfe a začali sa venovať práve vizážistike. Inšpirovalo Vás niečo tak veľmi, že ste jednoducho nemohli odolať?

Celý môj profesný život bol zasvätený hudbe v komornom súbore historickej hudby MUSA LUDENS, ktorý sa venoval hudbe 9. – 17. storočia, kde som hlavne spievala skladby starých majstrov, ale tiež aj hrala na rôzne kópie dobových hudobných nástrojov ako gotická harfa, psalterium, organistrum, hackbrett, kravské rohy a pod. Na Vysokej škole múzických umení sme mali aj umelecké maskérstvo, ktoré som dlhé roky využívala pri mojich koncertoch.

Pred ôsmymi rokmi ma priateľka vzala na jedno malé vizážistické školenie, ktoré som s ňou zo zvedavosti absolvovala. A tam sa znovu prebudil môj záujem zdokonaliť sa v tejto oblasti. Následné kurzy a vzdelávanie sa, to všetko prebiehalo paralelne s našimi koncertami. 30 ročnú koncertnú činnosť sme oficiálne ukončili pred 3 rokmi a odvtedy sa naplno venujem vizáži a vlasovému stylingu.

2. Čo Vás na začiatku Vašej vizážistickej kariéry nakoplo? Akú váhu pripisujete kurzu Image-Maker, ktorý ste u nás absolvovali?

Bol to hlad po všetkom novom, čo sa v tejto oblasti udialo. Začala som sa zaujímať o kurzy, kde by som sa mohla zdokonaliť. Prvým veľkým kurzom bol práve kurz IMAGE-MAKER, kde som mohla komplexnejšie vniknúť do tajov sveta módy vizáže a stylingu.

3. Ako by ste opísali svoje vizážistické začiatky? S akými prekážkami ste sa na začiatku Vašej kariéry stretli?

Nie vždy sa darilo, ako by som priala. Bola to možno moja netrpezlivosť, kedy som chcela všetko rýchlo „nasiaknuť“, teoreticky som sa vzdelávala z množstva dostupných kníh, no čo teraz viem je, že dôležité je aplikovať všetky nadobudnuté poznatky hlavne v praxi.

Makeup - Ľudmila Piptová, foto - Lucia Humer, model - Sára

Make-up: Ľudmila Piptová I Foto: Lucia Humer I Model: Sára

4. Vieme, že ste veľmi ambiciózna a cieľavedomá, že už počas kurzu ste si stanovili ciele, ktoré ste úspešne dosahovali. Napríklad, že ste si zaumienili do konca kurzu nalíčiť 100 ľudí a nakoniec sa Vám to naozaj podarilo. Máte nejaké triky, aby ste si udržali takúto silu a pozitívnu myseľ?

Na rozdiel od mnohých iných, ja som požiadala o Živnostenský list až keď som zrealizovala mejkap cca 200 ženám. Naučila som sa pracovať s rôznymi typmi tvárí a rôznym vekom žien. Neskôr, keď som videla, že chodia ku mne od kaderníčky klientky s rozpadnutým účesom alebo s účesom, ktorý nekorešpondoval s ich tvárou, rozhodla som sa zamerať aj na vlasový styling a vzdelávala som sa u tých najlepších – majstrov SR, majstrov Európy a sveta. Páči sa mi, keď vidím spokojnosť klientky.

5. Rovnako ste veľmi úspešná a získali ste množstvo ocenení. A dokonca ste dvakrát zvíťazili aj nad Vašimi mladšími kolegyňami a získali ocenenie Vizážista roka 2011 a 2012 – absolútny víťaz. Ako sa na toto ocenenie pozeráte?

Veľmi si ho vážim. Vždy som bývala na kurzoch najstaršia a tieto ocenenia sú dôkazom, že nikdy nie je neskoro začať realizovať svoj sen.

6. Vizážistka je zároveň umelkyňa. O tom niet pochýb. Čo Vás inšpiruje pri Vašej umeleckej tvorbe?

Sú to rôzne výzvy, zaujímavé témy, práca s fotografmi. Cítim sa dobre v tvorivom prostredí medzi ľuďmi, ktorí majú takisto radosť z práce, ktorá ich napĺňa a uspokojuje. A vtedy sa vedia diať neskutočné veci.

11

Salon I Make-up and hair: Ľudmila Piptová I Foto: Peter Žákovič I Model: Andy

Make-up and hair: Ľudmila Piptová I Foto: Lucia Humer I Model: Mária

7. Máte nejakú ikonu? Nejakú múzu, nekonečnú inšpiráciu?

Ikonu nemám, všetko okolo nás je zdrojom mojej inšpirácie.

8. Máte nejaké zaručené triky, ktoré ste objavili počas Vašej práce? Prezradíte nám ich?

Mať dokonale zvládnuté tzv. „nahé“ líčenie.

9. Sledujete aktuálne trendy v líčení? Ktorý z nich sa Vám najviac páči a prečo?

Každý vizážista by mal byť v obraze, aké sú aktuálne trendy. Čistota, nežnosť, jemné pastelové farby to je to, čo ma tento rok oslovilo. Ako mám rada harmóniu v hudbe, tak ju mám rada aj v živote.

1

Vogue Italy I Make-up and hair. Ľudmila Piptová I Foto: Petr Lukeš I Model: Eliška

10. Čo by ste poradili našim študentom,  ktorí práve stoja na začiatku vizážistickej kariéry? 

Nedať sa odradiť pri prvých možných neúspechoch, byť hladným po všetkom, čo môže posunúť dopredu a pracovať na sebe každý deň. Prax je najdôležitejšia.

Backstage 5

Titulná fotografia:

Vogue Italy I Make-up and hair: Ľudmila Piptová I Foto: Lucia Humer I Model: Sára

Facebook

1 Response

  1. Mary

    Úplne úžasnééééééeéé! Poviem svojej mamke, že fakt nikdy nie je neskoro… Hlboko sa skláňame… 🙂