fbpx

16 nov 2015

Q & A: Róbert Vrzala

/
Komentáre1

Nezáleží na tom, či slovenskú módnu scénu sledujete len okrajovo alebo ju milujete a nenecháte si ujsť ani jednu módnu prehliadku, pretože veríme, že v každom prípade talentovaného slovenského dizajnéra Róberta Vrzalu a jeho tvorbu, ktorá je často kontroverzná a vždy prekvapí, dobre poznáte. My sme sa však s Róbertom Vrzalom, s našim novým lektorom stylingu a módnych editoriálov stretli, aby nám prezradil niečo viac o jeho začiatkoch, tvorbe, inšpiráciách a novinkách.

Vieme, že ste úspešný módny návrhár, ale zaujímalo by nás, čo predchádzalo rozhodnutiu stať sa módnym návrhárom?

Som z krajčírskej rodiny, takže to, že sa stanem návrhárom prišlo samo. Už pri výbere školy som vedel, čo chcem.

Zároveň by sme boli radi, ak by ste nám predstavili Vašu cestu k úspechu. Čo všetko ste museli prekonať, aby ste sa udržali a čo Vás motivuje, aby ste zostali?

Moja cesta k úspechu? Stále to vnímam ako cestu, dlhú náročnu, no rázoveň fascinujúcu a kŕasnu. Prekážky musím prekonávať stále, ale veci ktoré robím ma bavia, dávam do nich kus seba, takže sú mi prirodzené a stojí mi to za tú námahu.

9

Považujete vzdelanie na vysokej škole nutné pre prácu návrhára alebo si myslíte, že tomu, kto má chuť navrhovať stačia len kurzy a workshopy? Máte sám nejaké kurzy?

Myslím, že je to individuálne, pretože niekomu dá škola viac a niekomu menej… Všeobecne som názoru, že v remeslách vysoká škola nehrá veľkú úlohu, ak to má človek v sebe. Niekedy sa môže dokonca stať, že práve profesori študenta ovplyvnia, potláčajú kreativitu… A áno, kurz mám, urobil som si kurz IMAGE-MAKER, keď bol ešte na začiatku, ale aj napriek tomu som s ním bol veľmi spokojný.

Vaše kolekcie sú veľmi moderné, súčasné a mestské. Čo Vás pri ich tvorbe inšpiruje?

Pri tvorbe ma inšpiruje hlavne život v meste, multikultúrne prostredie, človek ako taký, vzťahy medzi ľuďmi, osudy,…

prehakova

Vaša predposledná kolekcia, ktorú ste predstavili bola (nielen na slovenské pomery) veľmi odvážna, avšak výnimočná. Aké ohlasy sa k Vám dostali, prípadne ako sa táto kolekcia predáva?

Ohlasy boli aj pozitívne, ale aj negatívne. S odstupom času beriem kolekciu len ako pozitívny počin a skúsenosť. Práve vďaka nej sa ku mne dastali nový zákazníci a kolekcia sa predáva doteraz.

Vaša posledná kolekcia nás veľmi milo prekvapila, bola to láska na prvý pohľad. Ako sa cítite bezprostredne po jej predstavení na BMD?

Ďakujem, cítim sa výborne! Bol to veľmi náročný projekt, prepojenie kolekcie Vrzala Exclusive, Vrzala Home a detskej kolekcie. Najviac sa teším veľkému úspechu mojho bytového dizajnu!121311

Ako vnímate módu na Slovensku? Nakoľko sa pohybujete vo svete módy už pár rokov, zaznamenali ste v nej na Slovensku nejaký progress?

Progress vidím určite. Hlavne kvôli tomu, že je tu stále viac možností prezentácie a kvôli tomu, že si ľudia začali uvedomovať hodnotu slovenských výrobkov. Každým rokom je to lepšie, ľudia na Slovensku si čím ďalej tým viac potrpia na módu. Stále je však na čom pracovať, aby bola slovenská móda menej konzervatívna a viac free.

 Móda z ktorej svetovej metropoly je Vám najbližšia?

Každá metropola je iná, každá má svoj vlastný rukopis, nedá sa presne určiť iba jedna. Záleží to hlavne od sezóny. Nakoniec, vždy sa v každej dajú nájsť nové prvky a inšpirácie.

Postrehli sme, že inklinujete k pánskej móde, ale začali ste sa venovať aj dámskej, plánujete v tom pokračovať?

Samozrejme, aj keď pánska, najmä vychádzková a športová móda je mi najbližšia, určite rád tvorím aj pre ženy a hlavne unisex módu. Okrem dámskej kolekcie tiež tvorím aj detské veci a nábytok.

3 10

Existuje dizajnér, ktorého tvorba sa Vám páči natoľko, že by ste s ním niekedy rád spolupracovali?

Nie je ľahké niekoho vybrať, pretože tvorba dizajnérov sa často mení, rastie, posúva sa… Avšak, ak by som mal vybrať dizajnéra, s ktorým by som rád spolupracoval, tak by som si vybral dizajnérov, ako napríklad Vivienne Westwood, Marc Jacobs, John Galliano, alebo Raf Simons. Sú to úžne kreatívny a veľmi inšpirujúci umelci.

Je nejaká osoba, na ktorej názor dáte, poradíte sa s ňou alebo sa vždy riadite sám, výhradne podľa vlastných pocitov?

Musím sa priznať, že sa nerád radím, väčšinou to risknem a dám často na svoje pocity. Keď mám spomenúť jednu osobu, tak je to Ivetka Lederer, ktorá stojí pri mne od mojich začiatkov, je mi oporou a verím, že pri mne bude stáť aj naďalej.

3-fofo

Aké máte plány do budúcna? Plánujete niečo veľké?

 Áno, v blízkej budúcnosti plánujem otvoriť ateliér, BlackCross Art Studio, multipriestor, kde bude komplex všetkých služieb – fotoateliér, krajčírska dielňa, môj výstavný a predajný showroom, ale bude tam aj showroom kvalitných výrobkov a komponentov na odevnú výrobu. Je sa určite na čo tešiť.

5 1

A nakoniec, čo by ste poradili všetkým, ktorí sa chcú stať slobodnými, nezávislými a úspešnými návrhármi?

 Ak to cítia telom aj dušou, ak cítia, že je to vec, ktorá by ich robila šťastným, treba ísť do toho, no zároveň si treba uvedomiť svoje možnosti a pripraviť sa na veľkú drinu a konkurenciu.

Sledujte Róberta Vrzalu aj na Instagrame @robertvrzala, nakupujte online na www.robertvrzala.com a stretnite sa Róbertom Vrzalom aj na workshope FASHION STYLING A MÓDNE EDITORIÁLY už 23.11.!

Facebook

1 Response